Новите трасета на ГКПП „Дунав мост“ заработиха в тестови режим

0
320
Новите трасета

Новите трасета на ГКПП „Дунав мост“ бяха пуснати в пробна експлоатация днес. За целта вече е издаден акт 15 на съоръжението. Очакванията са с въвеждането им в експлоатация да се намали времето за обработка, тъй като трасетата ще разделят потоците на леки и товарни автомобили. Разкрити са 8 гишета за обработка на документите – по четири за двата вида превозни средства, което допълнително облекчава трафика, особено през предстоящите  Великденски празници. Връзката през стария пункт ще е само за изходящия трафик.

С изграждането на второто платно в участък от около 300 метра се подобрява пропускателната способност на пътя към “Дунав мост”. Отсечката започва от кръговото кръстовище с бул. “България” и продължава към изхода на града в посока Силистра. Със завършването на проекта съществуващият двулентов път се разширява до четирилентов и е продължение на пътя между Русе и Мартен. Проектът се изпълнява със средства от бюджета на АПИ и инвестицията е за над 1 млн. лв.

Новата организация и увеличения брой кантари ще дадат възможност на Агенция „Митници“ да обработва до 3000 товарни автомобила на денонощие в двете посоки в условията на реципрочна организация от румънска страна. Към момента трафикът е до 2000 товарни автомобила на денонощие вход и изход