Новият катамаран на АППД пристига в Русе, кръщават го „Дунав“ 1

Автор:
13 февр. , 2017   Video

Новият катамаран за хидрографски проучвания на Агенцията за проучване и поддържане на плавателния път по Дунав вече е спуснат на вода.

Това съобщиха от Агенцията. Корабът е бил сертифициран и изпитан от Бюро „Веритас“. В близките дни, когато условията за корабоплаване по Дунав позволят, се очаква и да бъде доставен в Русе. Новият вписан в регистъра на корабите като “Дунав 1”. Засега това е и единственият плавателен съд под български флаг, който има такава съвременна с такава апаратура за измерване.

Както ТВН вече писа, катамаран беше построен във варненската корабостроителница „Делфин”. Той е с тонаж 83 тона, с дължина 24 метра и широчина 7,3 метра, газене 1,30 м. Плавателният съд бе боядисан през декември и в навечерието на Нова година се правеха последните облицовки по вътрешната му част. Швартовите изпитания на кораба бяха проведени преди края на 2016, а ходовите – в първите дни на януари. Когато условията по Дунав позволят, корабът ще бъде преведен от Варна до Констанца, а след това през канала Черна вода да достигне до Дунав и в Русе.

Стойността  му е 6 млн. лв., финансирането беше осигурено по ОП „Транспорт” 2007-2013. Той трябва да замени хидрографския кораб на „Вит”, който е строен в далечната вече 1979 г.

Специализираната техника на плавателния съд позволява да се „сканира“ речното дъно в детайли, да се проследяват измененията му и да се прогнозират критичните участъци, да се оценява състоянието на бреговете и островите, на хидротехническите съоръжения,  да се осигури по-добра навигация, а вследствие на това и безопасно корабоплаване. Той ще извършва хидрографски изследвания по Дунав, като ще разполага със специална лазерна система за заснемане конфигурацията на бреговете и със съвременно геодезично оборудване. Екипажът на кораба ще се състои от 6 души, от които трима ще работят със специализираното оборудване.Comments are closed.