Ново огнище на африканска чума по свинете в Румъния, на 60 км. от България

0
41
Удължава се срокът на

Ново огнище на африканска чума по свинете, само на 60 километра от българската граница, е установено в Румъния. То се намира в град Констанца. Така броят им достигна 232.

Мерките за контрол по границата продължават да са засилени. Както ТВН вече съобщи, на граничния пункт Дунав мост при Русе вече има и информационни табели, които предупреждават, че е забранено внасянето на свинско месо за лична консумация от северната ни съседка. Всички превозни средства, пътуващи в двете посоки през българо-румънската граница, се проверяват от служители на Гранична полиция и Агенция „Митници“ за внос на свинско месо и колбаси. До момента са конфискувани около килограм хранителни продукти. Поставен е и фризер, където временно да се съхраняват.

В района на русенска област има 8 свинекомплекса и се отглеждат 100 хиляди свине, което е 30% от свинепроизводството в страната. Заради близостта от заразата, в тези обекти се извършва дезинфекция на всички влизащи автомобили. Въведен е и пропускателен режим за работниците.

На денонощие през Дунав мост преминават над 3 000 леки и тежкотоварни автомобила, а през лятото трафикът се увеличава. В България все още няма огнища на африканска чума по свинете. Болестта не е опасна за хората, но може да причини големи икономически загуби в животновъдния сектор.