Няма да се допусне ощетяване на бъдещите пенсионери, ще има великденски добавки

0
194
Няма да се допусне ощетяване на бъдещите пенсионери

Няма да се допусне ощетяване на бъдещите пенсионери, каза социалният министър Бисер Петков след среща при министър – председателя Бойко Борисов по повод промените в пенсионната формула. По думите му, на бъдещите пенсионери ще бъдат изчислени пенсиите по двете формули – по старата и по новата, и за всеки случай ще се прецени по коя формула човек ще получи по-висока пенсия, като ще се гарантира по-благоприятния размер. Това ще стане с компенсационни механизми за допълване на разликата.

Петков допълни, че с експертите ще бъде продължен разговорът, за да се изпълни поръчението на премиера. По думите на социалния министър данните показват, че промяната ще се отрази благоприятно за повече от 60 процента от пенсионерите, за някои ще има неутрален ефект, а за около 30 на сто ще има намаление на пенсиите, което ще е в рамките на до 5 процента. Той припомни, че промяната касае само бъдещи пенсионери, а не такива с вече отпуснати пенсии.

Имаме амбицията да осигурим 50-53 млн. лв. за великденски добавки за пенсионерите, каза вицепремиерът Томислав Дончев. Той съобщи, че решение за това вероятно ще бъде взето още тази седмица.