Няма интерес към професионалните гимназии в Русе

0
16
Започна подаването на документи за кандидатстване

Това показа справка в Регионалния инспекторат по образование. Четири от паралелките са в професионални гимназии. За пета поредна година гимназията по облекло обявява прием за специалност „Конструиране и моделиране на облеклото”. Въпреки че за младежи завършили подобно образование има глад от страна на бизнеса, оказва се, че момичетата и момчетата не проявяват желание да учат това. По думите на директорката на гимназията по облекло Диана Иванова, в тази възраст и за децата и за родителите професионалните гимназии изглеждат непривлекателни. Търсенето на професия започва след 11 клас.

Нежелани тази година са обявената за първа година като прием специалност „интериорен дизайн” на гимназията по дървообработване и  архитектурна реставрация на гимназията по строителство. Провален е приема и за природоматематичен профил с японски език в СОУ „Васил Левски”.

По думите на шефа на РИО – Русе Димитър Райнов, няма рецепта за да се провокира желание към професионалните гимназии от страна на деца и родители и въпреки усилията на училищата, да предлагат привлекателни професии, интерес няма.

Традиционно и през тази година, най-желаните училища за бъдещите осмокласници и тази година остават Математическата и Английската гимназия, както и гимназията по икономика. Оказва се, че най-високият бал е за природоматематичен профил с математика в МГ „Баба Тонка”.