Обсъждат на извънредно заседание районирането на страната

0
34
Североизточния район за планиране

Регионалният съвет за развитие на Североизточния район за планиране ще се събере на извънредно заседание до края на месец април, като основаната тема на дискусията ще бъде новото райониране на страната.

Това съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Както ТВН вече писа, от началото на годината в публичното пространство Министерството на регионалното развитие и благоустройството провежда серия от дискусии за новото статистическо райониране на ниво регионални съвети за развитие. Към момента са разработени три варианта за деление на страната – с шест, пет и четири района. По-голямата част от управляващите по места са на мнение, че най-добър е вторият вариант, който предвижда България да бъде разделена на четири района – Югозападен, Тракийско-Родопски, Черноморски и Дунавски, в който влизат областите Търговище, Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Разград и Силистра.

Становището на Североизточния район за планиране е, че именно той се доближава най-много до дългосрочната демографска устойчивост и е най-балансиран. Спазено е и естественото географско деление на страната и се дава възможност за използване на потенциала на р. Дунав и Стара планина. Целта на промяната е да бъдат създадени силни райони, които да са добре географски обособени и стабилни по отношение броя на населението. Промените трябва да създадат и по-добри условия за европейско финансиране в предстоящия програмен период.