Обсъждат замяната на Тръмп с друг кандидат за президент

0
19
Обсъждат замяната

В Републиканската партия на САЩ обсъждат възможността за смяна на милиардера Доналд Тръмп с друг кандидат на предстоящите на 8 ноември президентски избори.

Това съобщава влиятелният електронен вестник “Политико”, цитиран от ТАСС. Според изданието, Националният комитет на Републиканската партия възнамерявал през уикенда “да направи преоценка на своята стратегия”.

Според “Политико”, още в петък председателят на комитета Райнс Прибъс казал, че членовете на НКРП “ще имат 48 часа да преразгледат партийната стратегия след грандиозния сексистки скандал, свързан със старо изказване на Тръмп, разразил се през последните дни. При това Прибъс предупредил, че острите критики срещу Тръмп от страна на неговите съпартийци окончателно ще погребат шансовете му за победа.

За прекратяване на кампанията на магната започна да се говори, след като вестник “Вашингтон пост” публикува в петък видеозапис, датиран от 2005 г., в който се чува, как Тръмп в разговор с американския телевизионен водещ Били Буш си позволява редица вулгарни и сексистки изказвания по адрес на жените.

По данни на “Политико” обаче юристите на партията са стигнали до извода, че НКРП не може еднолично да приеме решение за смяна на кандидата. “Реалното положение е такова, че той (Тръмп) може да бъде заменен само ако сам се оттегли, или ако умре”, съобщил един от осведомените републиканци.

След публикуването на скандалните записи на Тръмп към него се посипаха критики от всички страни – както от демократи, така и от републиканци. Милиардерът бе принуден да пусне специално видеообръщение, в което поднесе извинения. Той обаче каза, че публикуването на тези негови стари скандални изказвания е чисто и просто опит да се отвлече вниманието от проблемите, с които се сблъскват САЩ понастоящем. Вчера той обяви, че ще продължи борбата за президентския пост въпреки нарастващия натиск срещу него.