Официално: Преговаряме за Ф-16

0
90
самолети Ф-16

На днешното си заседание правителството реши да предложи на парламента да възложи на Министерски съвет да започне преговори със САЩ за закупуването на самолети Ф-16 за нуждите на българската авиация.

Това съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

Не е даден таван, до който може да стигне цената за придобиване на поне 8 самолета. Не са обсъждани и варианти да не се плаща разсрочено, както беше записано в проекта за инвестиционен разход и да се вземе заем от САЩ.

В досегашния проект за инвестиционен разход имаше заложена финансова рамка за придобиване на поне 8 изтребителя на цена от 1.8 млрд. лв. с ДДС на изплащане за 9 години, като първите самолети трябваше да пристигнат до 24 месеца от подписването.

От брифинга в Министерския съвет след днешното заседание стана ясно, че със сигурност срокът за доставка на първите самолети до 24 месеца от подписването на договор, няма да може да бъде изпълнен.

Министърът на отбраната и силов вицепремиер Красимир Каракачанов не съобщи дали ще се наложи да се стигне до заем от САЩ, но той е обнадежден от съобщението на администрацията на президента Доналд Тръмп, че ще се търси възможност да се подобрят параметрите на американското предложение.

“Какви са параметрите не може да ви кажем. Цената ще бъде коригирана, но с колко милиона лева ще бъде отклонението, никой не може да каже. Предложението е четирима министри да участват в този процес, срокът за доставка ще е по-голям от 14 месеца, затова сме поискали парламентът да ни разреши да проведем разговори. Този въпрос няма как да бъде решен без ратификация от парламента. Рано е за финансовите параметри, ако четем оптимистично изявлението на Белия дом, не би следвало да има такива”, посочи още министърът на отбраната.