„Орел над Дунав“ събира над 200 участници

0
31
„Орел над Дунав“

Над 200 участници от Италия, Украйна, Румъния и България ще се включат в 14-ото издание на фестивала за антично наследство „Орел над Дунав“, който ще се проведе между 8 и 10 юни в Свищов.

Сред групите, които са заявили участие са майсторите във възстановката на антични исторически събития в Европа са група „Романа“ от Рим, Италия. Към тях ще се присъединят виртуозите от „Багатур“ и уникалното огнено шоу на огнена група „Феникс” от Козлодуй. До тях ще застанат домакините от „Първи Италийски легион”, за да представят най-доброто от българските възстановки на свищовска сцена.

За първи път ще бъде представен старинен северен фолклор на викингите: Бурдоны Черна (Украйна). В програмата са заложени както утвърдени събития като голямата битка на римляни и варвари с 200 участници, така и антични танци, демонстрации по виртуозна конна езда, парад по улиците на Свищов.

На сцената на Нове се очаква популярният кулинарен експерт, майстор готвач Лео Бианки, за да представи „Походната кухня на Лео“ и да журира кулинарната битка между участващите исторически групи, което ще завърши с масова дегустация от публиката. За първи път във фестивала на живо ще има римска сватбена церемония за реална сватбена двойка.