Оскверниха гроба на Венета Ботева

0
58
Вандали оскверниха гроба на Венета Ботева

Вандали оскверниха гроба на Венета Ботева във Велико Търново, строшавайки снимката на паметника й, съобщи кореспондентът на ТВН от региона. Стъклото видимо е ударено с твърд предмет, а счупванията със сигурност са дело на човешка ръка.

За момента никой не може да каже кога се е случила вандалската проява и най-вероятно ще остане безнаказана. От Община Велико Търново не провеждат официални събития и преклонения пред гроба, затова до вечния дом на Венета Ботева ходят само граждани по собствено желание. Почти през цялата година гробът е забравен от обществеността. Рядко се появяват цветя пред паметната плоча. Много от младите хора дори не знаят, че съпругата на великия революционер и поет Христо Ботев  е родом от старата българска столица.

Гробът на Венета Ботева се намира в парка „Дружба“ и е забравен от всички институции. На същото място, през 1906-та погребва дъщеря си, която загива след неуспешна операцията. Всъщност животът на Венета Ботева никак не е лесен. Захари Стоянов отбелязва, че тя преживявала с мизерните 30 лв. народна пенсия заради делото на мъжа си. По-късно Георги Живков нарекъл Ботев „вагабонтин“ от трибуната на Народното събрание. Ядосан от този факт Стефан Стамболов увеличил пенсията й на 60 лв. Но съпругата на Ботев се отказала от парите. Днес, 100 години по-късно, снимката на Венета Ботева е счупена.