От петък прилагането на схемите за квотно разселване на мигранти

0
740
Европейската комисия заплаши

Първите разселени ще бъдат еритрейци, пристигнали в Италия. Те ще бъдат преместени по собствено желание в Швеция. Комисията не уточнява колко мигранти ще обхване тази първа стъпка в прилагането на квотите. Разселените ще бъдат мигранти, регистрирани и отговарящи на условията за получаването на закрила в ЕС. Схемите не предвиждат разселването на незаконно проникналите в ЕС.
До март догодина се очаква предложение на ЕК за постоянни схеми за разселване, съобщи говорителят на комисията Мина Андреева. В отговор на въпрос тя добави, че ЕС изготвя план за връщането на неподлежащите на получаване на статут. Тя уточни, че засега едва под 40 на сто от съгласилите се да напуснат ЕС мигранти действително са изпълнили обещанието си.
Андреева отбеляза, че държавите в ЕС са отделили 800 милиона евро до 2020 г. за връщането в държавите на произход на мигрантите, които нямат право да останат в Европа. За тази цел ЕК е предвидила пет милиона евро. Европейската гранична служба Фронтекс разполага с бюджет от 15 милиона евро за следващата година за дейностите по експулсирането на мигранти.