Отбелязваме Международния ден на Дунав

0
34
Международния ден на р. Дунав

На 29 юни отбелязваме Международния ден на р. Дунав.

Отбелязването на деня на най-голямата европейска река е по инициатива на Международната комисия за опазване на Дунав, чества се от 2004 г. по повод годишнина от подписването през 1994 г. в София на Конвенцията за сътрудничество при опазването и рационалното използване на реката.

В Русе Денят на река Дунав ще бъде отбелязан с редица прояви. Най мащабната е музикалният пърформанс под надслов „Европа – това сме ние“, който ще събере 200 музиканти от различни жанрове, професионалисти и аматьори в Държавната опера в Русе. Събитието ще бъде на 29 юни, началото е в 19 часа.

В предизвикателството ще се включат оркестърът и хорът на Държавна опера – Русе, Общинският духов оркестър, китарният оркестър при НУИ „Проф. Веселин Стоянов“, Фолклорният ансамбъл „Найден Киров“, Тамбурашкият оркестър, хор „Дунавски вълни“, Школата по народно пеене при Общинския детски център за култура и изкуство и рок музиканти. Диригент ще бъде Владимир Бошнаков, а оркестрацията е дело на Свилен Димитров.

С езика на музикалното изкуство изпълнителите ще пренесат публиката от Русе през Дунавския регион до Австрия, която на следващия ден ще поеме ротационното председателство на Съвета на ЕС. Туристическото дружество “Приста” пък организира групови плавания с каяци от хижа „Приста“ до хотел Рига. От дружеството осигуряват за участниците двуместни каяци, гребла, спасителни ризи, транспорт за лодките, съпровождаща моторница, квалифицирани инструктори, застраховка. Първото спускане ще е от 10:00 ч., а второто от 14:00 ч., тръгването е от брега на Дунав, под хижа „Приста“. От дружеството обещават, че подобни атрактивни прояви ще има и през повечето съботни или неделни дни на лятото.

На няколко ключови градски локации – площад “Батенберг”, площад “Хан Кубрат” /до Цигуларчето/, площад “Свобода” /до Часовника/ и Ларгото пред Операта, ще бъдат разположени информационни корнери, представящи приоритетите и постиженията на Българското Председателство.

По темата „Консенсус и дебати за бъдещето на ЕС“ ще направи представяне Общински младежки дом, заедно с Младежки парламент, русенски младежки организации и училища, а Областният информационен център ще презентира темата „Кохезия и Европейски структурни и инвестиционни фондове“. Корнерът на Русенски университет „Ангел Кънчев“ е под мотото „Конкурентоспособност и иновации“. Асоциацията на дунавските общини „Дунав“, заедно със Съвместния секретариат по Приоритетна ос 3 на Дунавската стратегия, ще представят информация за Дунавския регион и трансграничното сътрудничество. Ще бъдат показани успешни практики и проекти, ще бъдат организирани игри и демонстрации, ще се провеждат дискусии и други прояви.