Отборът на СУ за европейски езици победител в състезание по банкиране

0
116
Отборът на СУ за европейски езици

Отборът на СУ за европейски езици „Свети Константин-Кирил Философ” в Русе стана комплексен победител в шестото национално ученическо състезание по банкиране, финансиране и бюджетиране, което се проведе в Свищов.

Михаела Омарова, Радина Великова, Моника Цанева и ментор Нейлин Ахмед извоюваха за своето училище голямата награда – чек за 1000 лева, осигурена от Банка Пиреос. Наградата им бе връчена от проф. д-р Андрей Захариев, ръководител на катедра „Финанси и кредит” в Стопанска академия „Димитър А. Ценов”.

В надпреварата се включиха  110 средношколци от 17 училища в 15 града. Всеки участвал ученик получи сертификат, с който може да кандидатства за студент в Стопанска академия по първа желана специалност в редовна форма на обучение. Средношколците получиха и правото на еднократна стипендия в размер на 200 лева, осигурена от академична фондация „Проф. д-р Минко Русенов”, която ще им бъде изплатена за техния първи студентски празник – през 2019 г., като редовни студенти в спец. „Финанси”.

Според поставеното задание, отборите трябваше да разработят проект на актуална бизнес идея с реализация в населеното място на тяхното училище, с времеви хоризонт от 3 до 5 години. Всеки екип трябваше да създаде бизнес проект от стартираща учебна фирма (ООД) с разполагаем собствен капитал и налични пари по сметка в размер на 100 000 лв. в търговската банка, в чието направление е служебно разпределен. Целта на всеки екип бе да представи и обоснове бизнес проект пред компетентно жури, съставено от академични преподаватели и представител на съответната търговската банка, от която стартиращата фирма търси външно финансиране.