„Аз съм собственик на „Дунарит“

Отнемат лиценза на „Дунарит“, работниците излизат на протест

Автор:
9 авг. , 2017  

Работниците и служителите на завод “Дунарит” в Русе излизат утре на мирен протест пред граничния пункт “Дунав мост”, съобщиха синдикалните лидери в предприятието Дияна Георгиева и Стоил Георгиев.

Поводът е отнемането на лицензите за производство и търговия с оръжие и стоки за двойна употреба на “Дунарит”. Протестът е насрочен за 13 часа.

Директорът на предприятието Кръстю Кръстев поясни, че в петък е постъпило уведомително писмо от МВР, че започва производство по издаване на решение за отнемане на издадени разрешения за придобиване и съхранение на взривни вещества и боеприпаси, както и разрешителното за производство.

В момента ръководството на дружеството подготвя документи за обжалване на решението. Ако предприятието спре работа, без работа ще останат над 1300 души, допълнително ще бъдат засегнати семействата на наши поддоставчици и контрагенти, се казва в писмо на протестиращите, адресирано до премиера, председателя на Народното събрание, главния прокурор, министрите на икономиката, на отбраната и на вътрешните работи, и до омбудсмана на репулриката.

Спирането на производствения процес в „Дунарит” АД ще доведе до непоправими последствия свързани със загуба на технологични възможности на много дружества от отбранителната индустрия в Р.България. Дружеството произвежда и доставя свои крайни изделия на редица български и чуждестранни партньори, в това число и от държави на НАТО, вкл. и по програми на Американското правителство. След като бъдат отнети разрешенията за производство, търговия и съхранение на ВВООБ на дружеството, възстановяването на производствения процес, както и на установените с контрагентите контакти, би било изключително трудно, да не кажем невъзможно, ако спирането е за по-дълъг период от време. В тази връзка това би било равносилно на ликвидиране на дружеството с всички съпровождащи го последствия. Освен това, същото доставя окомплектовки, детайли и материали на други производители в България, които те влагат в собствената си продукция. Това пряко ще се отрази върху изпълнението на вече сключени външни договори, пише в писмото.

Влошеното финансово състояние на дружеството вследствие на решението за отнемане на лицензните и разрешителните на Дунарит АД, води до огромно социално напрежение с непредвидени последици в региона на гр. Русе.

Според синдикалистите, предприятието ще трябва да плаща огромни неустойки заради неизпълнени поръчка, блокирани от спирането на работа. Според Дияна Георгиева фирмата е на печалба, като за миналата година са спечелили 26 млн. лева. От предприятието настояват за спешна среща с всички адресати на обръщение, като не изключват възможността, при неглижиране на ситуацията, да потърсят правата си в компетентните органи на Европейския съюз.


Изпращайте снимки и информация ТУК или на вайбър, тел. 0885009402 по всяко време на денонощието!


Comments are closed.