Пак няма пари за бул. „България“, АПИ дава по 20 000 лв. годишно

0
28
Държавата не предвижда

И през тази година държавата не предвижда средства за основен ремонт и завършване на булевард „България“.

Това съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“ в отговор на официално запитване на ТВН. От агенцията допълват, че на този етап поддръжката на възловия пътен участък се поделя между държавата и общината.

От общинската администрация уточниха, че получават около 20 000 лева годишно за поддръжката на булеварда. Сумата е обаче крайно недостатъчна за да може да покрие разходите по образувалите се пукнатини и дупки по пътя.

Вече повече от десет години ситуацията около булеварда, който заради множеството инциденти на него си спечели прозвището „Черния булевард“, се върти в омагьосан кръг. Въпреки че през 2009 г., в навечерието на изборите за 41-ото народно събрание водачът на листата на листата на “Коалиция за България” Меглена Плугчиева, настоящ посланик в Швейцария, тържествено преряза лентата на съоръжението, булевардът така и не получи акт 16. Няколко години по късно изпълнителят – “Холдинг Пътища” АД, който извърши ремонта на стойност около 81 млн. евро, обяви фалит.

Според експерти разрешението на този проблем трябва да се вземе на ниво Министерски съвет. Още повече, не е далеч времето, в което булевардът, който е част от международния път I-5 и поема по-голямата част от трафика през Дунав мост, ще има нужда отново от основен ремонт.