Паладият – най-скъп метал в света?

0
203
Паладият – най-скъп метал в света?

Паладият може да изпревари златото като най-скъп метал в света, пише The Wall Street Journal. От началото на август цената му се повиши с над 25%, а от началото на годината ръстът е около 10%, което прави метала един от най-добре представящите се активи за инвеститорите през 2018 година. Междувременно златото изгуби около 5,5% от стойността си, тъй като възможността за повишаване на основните лихви го прави по-малко привлекателно.

Цената на паладият бе подкрепена от прогнози за недостиг на предлагането и силно търсене в автомобилната индустрия, защото този рядък, сребрист на цвят материал се използва за филтриране на вредните емисии от бензиновите двигатели в автомобилите.

„Изкачи“ се до рекордни върхове, а цената му се покачи до $1 165 за трой унция, докато златото падна до $1 240. Разликата между двата метала не е била толкова малка от 2002 г. насам, според Dow Jones Market Data. Така паладият е напът да изпревари златото.

Той получи подкрепа този уикенд и заради сигналите, че САЩ и Китай напредват в преговорите. Анализатори смятат, че сделка може да стабилизира търсенето в автомобилния сектор.