Паметна плоча на възрожденеца Димитър хаджи Павли Иванов

Автор:
4 ное. , 2017   Video

Паметна плоча на възрожденеца Димитър хаджи Павли Иванов, основател на Читалище „Надежда 1869“, беше открита във Велико Търново

Повод е 170-годишнината от рождението на бележития търновчанин – член на революционната емиграция, участник в Сръбско-турската война, активен последовател на Христо Ботев, в кръга на вестник „Нова България“.

По време на тържеството, събитието в читалището бе съпроводено и с представяне на изложбата „Читалище „Надежда” и Великите народни събрания“. Експозицията е подготвена съвместно с Регионалния исторически музей, а целта й е да припомни за провеждането на всички Велики народни събрания, най-важното от които е третото.

Димитър хаджи Павли Иванов е родом от старата столица и е наследник на два големи търновски рода. Полиглот, търговец, революционер, банкер, дарител, будител, разнасящ знанието в религиозната, историческата и политическата просвета в робския сумрак.

„Идеята бе, по някакъв начин на покажем, какво е било онова историческо време. Как един 22-годишен млад човек е успял със своите сили, знания и умения, и със свои съмишленици да изгради едно такова читалище, което става средище на българския дух“, каза арх.Донка Колева, председател на читалищното настоятелство.

В знак на признателност към основателя на читалището, представители на Общината и граждани поднесоха цветя на новооткритата паметна плоча на видния възрожденец.

 


Изпращайте снимки и информация ТУК или на вайбър, тел. 0885009402 по всяко време на денонощието!


Comments are closed.