Първия училищен салон по вдигане на тежести отвори врати в Русе

0
34
Първия училищен салон по вдигане на тежести

Първия училищен салон по вдигане на тежести – един от спортовете, донесли най-много отличия от олимпийски, световни и европейски първенства, отвори врати в Русе.

Той се помещава в училище „Йордан Йовков“, което (тогава Пето средно) преди малко повече от половин век, беше „гръбнака“ на първия русенски отбор по вдигане на тежести. В присъствието на много гости лентата на новата придобивка прерязаха председателят на УС на ТСК „Русе“ д-р Кирил Панайотов, директорът на Ученическата спортна школа Мая Петрова и директорът на училището Еленка Димитрова. Приветствие към присъстващите отправи зам.-кметът Иван Григоров, който връчи на д-р Панайотов поздравителен адрес от кмета Пламен Стоилов.

В залата, под ръководството на треньор от ТСК „Русе“, деца от училището ще изучават „азбуката“ на спорта. В нея са оборудвани 8 работни места, средствата за ремонта и оборудването на помещението са осигурени по проект, защитен пред Министерството на младежта и спорта.

На първо време ще се занимават 2 групи с общо 15-16 деца, каза председателят на клуба д-р Панайотов. Тъй като в залата ще се занимават деца, са доставени специални уреди, отговарящи на възрастта им.

„Целта е да дадем възможност на децата да се занимават с физически упражнения и спорт в най-близкото и подходящо място – училището, в което учат и в което прекарват по-голяма част от времето си. По-добре е един треньор да идва в залата, вместо 15-16 деца да пътуват през града“, каза д-р Панайотов. Тук няма да се работи за „спортно майсторство“, акцентът ще бъде овладяване на основните технически умения. Децата, които покажат перспектива, ще бъдат насочвани към групите, работещи на по-високо ниво и евентуално към Спортното училище.

До две седмици ще отвори врати подобен салон и в още едно училище, допълни д-р Панайотов.