„Пет звезди“ печели изборите в Италия

0
34
„Пет звезди“

Антисистемното движение „Пет звезди“, основано от комика Бепе Грило, се очертава да е най-голямата партия в италианския парламент.

„Пет звезди” на Луиджи Ди Майо получава 30,7 процента в Камарата на депутатите и 31 процента в Сената. „Лига” на Матео Салвини получава 18,6 процента в Камарата на депутатите и 18,4 процента в Сената. „Форца Италия” на Силвио Берлускони получава 13,3 процента в Камарата на депутатите и 14,2 процента в Сената. Партията на Джорджа Мелони „Италиански братя” получава 4,2 в Камарата на депутатите и 4,2 процента в Сената.

Досегашната управляваща партия Демократическа партия на Матео Ренци получава 20 процента в Камарата на депутатите и 19,9 процента в Сената.

Дясноценстристката коалиция, съставена от партиите Форца Италия на Силвио Берлускони, Северна лига или Лига на Матео Салвини и Италиански братя на Джорджа Мелони, се очертава да е най-големият политически блок в парламента, но няма да има абсолютното мнозинство, за да управлява.

За съставяне на правителство партиите или коалициите е необходимо да съберат не по-малко от 40 процента, за да имат парламентарно мнозинство. 31-годишния лидер на „Пет звезди“ Луиджи Ди Майо още преди вота беше категоричен, че няма да се коалира с никого.

Гласуването става по смесена система – частично мажоритарна, частично пропорционална, при отчитане на резултатите както на партийните листи, така и на резултатите на кандидатите от едномандатните окръзи.

Популистките партии завоюваха безпредцедентен успех на изборите в Италия. А Левицата отбеляза историческа загуба, въпреки че е втората политическа сила, отбелязват политическите наблюдатели.

Избирателната активност на изборите вчера е била 71,5%, съобщава италианското министерство на вътрешните работи. За сравнение през 2013 г. тя беше 75 процента, предаде Асошиейтед прес.