Подменят пропаднал мост в Шумен

0
46

Пешеходният мост на ул. „Марица“ в Шумен, който пропадна през пролетта, вече е премахнат. На негово място ще се постави ново съоръжение, тъй като ремонтът на стария бетонов мост е прекалено скъп.

След дъждовете през април пасарелката поддаде заради ерозиралия речен бряг. Тогава от Община Шумен ограничиха достъпа до съоръжението.

„Този мост, който е в момента, е изграден като временно съоръжение. Той ще се демонтира изцяло и там ще бъде изграден нов мост, с по-олекотена конструкция“, коментира зам.-кметът на Община Шумен Боян Тодоров.

Той поясни, че новото съоръжение, освен че ще е по-леко, ще бъде и по-широко и така ще легне на двата бряга на реката. Старите бетонни фундаменти пък ще останат, за да се ползват за укрепване на речното корито. Очаква се мостът да бъде готов до края на ноември, а средствата, които Общината трябва да отдели, са от порядъка на 20-25 хиляди лева.

Ерозията на бреговете на река Енчова създава проблеми при силни валежи. През лятото част от бреговете на реката бяха укрепени.

В Община Шумен има изготвен проект на стойност близо 22 млн. лв. за разширяване, корекция и бетониране на коритата на реките Енчова и Поройна. Той бе внесен за съгласуване и одобрение в междуведомствената комисия, но все още чака финансиране.