Подписка против съкращаване на приема в МГ, кметът: “Жалко е, че става дума за пари, а не за образование”

Автор:
30 ян. , 2018   Video

Подписка против предложението на Регионалното управление на образованието да съкрати приема след седми клас в математическата гимназия “Баба Тонка” в града от пет на четири паралелки започна в Русе.

По думите на директора на учебното заведение Митко Кунчев, съкращението е безпринципно и това ще доведе до проблеми с финансирането. Според него липсата на паралелка ще намали бюджета на училището с около 40 000 лева, а това ще доведе и до съкращаване на учители, както и до демотивация на персонала.

“Ние сме обикновено общинско училище – профилирана гимназия. При определяне на план-приема никъде не е уточнено какъв трябва да бъде балът на ученик. Нашето предложение е в пълно съзвучие с всички нормативни документи и със стратегията на Общината”, смята Кунчев и допълни, че училището е с едносменен режим на обучение, което го прави и едно от най-предпочитаните от родителите на децата.

“Жалко е, че става дума за пари, а не за образование”, каза пък кметът на града Пламен Стоилов. Той бе категоричен, че Математическата гимназия е гордостта на града, но общината подкрепя предложението на РУО. Намаляването с една паралелка е трябвало да стане преди пет-шест години, каза Стоилов.

По думите му твърденията, че училището ще има финансови затруднения, са безпочвени. Гимназията имала дори преходен остатък от миналогодишния бюджет от около 66 000 лева. В училището в момента по проект се инвестират 3,5 млн. лева за ремонт на сградата. Това ще намали значително и разходите за отопление, допълни градоначалникът.

Изпълняващата длъжността началник на РУО-Русе Росица Георгиева заяви, че това предложение е свързано с негативната демографска тенденция от години, както и с изпълнение на държавната политика, насочена към развитието на професионалното образование. То касае и други учебни заведения в града.

“В профилираните гимназии трябва да влизат ученици с равни възможности, за да показват високи резултати. Тези с по-ниски възможности трябва да бъдат насочвани към професионалните гимназии, за да отговорим на потребностите на пазара на труда”, каза Георгиева.

Тя посочи, че намаленият брой ученици, но неоптимизираният брой паралелки води до прием на деца с по-ниски учебни резултати и постижения. Например, при 52 ученици, приемани в профил “Математически”, се наблюдава значителна разлика между първия и последния ученик от 156,250 точки.

По думите й, резултатите от държавните зрелостни изпити са високи, но гимназията трябва да показва постижения също в международни и национални състезания. За съжаление училището няма участници в националния отбор по математика, каза Росица Георгиева.


Изпращайте снимки и информация ТУК или на вайбър, тел. 0885009402 по всяко време на денонощието!


Comments are closed.