Подписка за запазване на Емилиян Станев в учебниците

0
35
Подписка за запазване на Емилиян Станев

Подписка срещу отпадането на Емилиян Станев от учебниците по литература започна във Велико Търново. Новината за премахването на емблематичния автор и от началния курс разбуни духовете в старата столица, а от къщата музей на именития българин са готови на всичко, за да запазят произведенията му поне за най-малките.

Опасенията си за премахването на Емилиян Станев от учебната програма изрази и д-р Радка Пенчева, която е уредник на къщата музей във Велико Търново. Тя е категорична, че произведенията на именития българин трябва да се изучават. Самата тя инициира подписка в социалните мрежи, където стотици великотърновци защитиха любимия си писател.

„Да реагираме на тази недомислица, още повече, че не става въпрос само за Емилиян Станев. Готвят се да махнат и целия Валери Петров и други знакови произведения в българската литература. И аз не мисля, че там, една група експерти са упълномощени, едва ли не, да решават кое от класиката на българската литература ще влиза в учебниците и кое не. Емилиян Станев няма да стане по-малко велик от това, че няма да го има в учебниците, но едно поколение ще бъде ощетено по този начин и осакатено“, споделя тя.

Куриозното е, че миналата година Емилиян Станев е бил издаден в Полша. От тяхното просветно министерство дори искали да вкарат нашия автор в програмата им за обучение.

Радка Пенчева, директорът на Националния литературен музей, към който е къщата на Емилиян Станев и председателят на Съюза на писателите, смятат да се срещнат с министър Красимир Вълчев и да настояват за запазване на произведенията за началния курс.