„Поход по стъпките на четата на Таньо Войвода” започна от брега на Дунав

0
38
„Поход по стъпките на четата на Таньо Войвода

От брега на река Дунав край Тутракан започна 33-тият поред „Поход по стъпките на четата на Таньо Войвода”. Повече от 300 деца от цяла Северна България в продължение на три дни ще вървят по маршрута на Таньо Стоянов и неговите четници, за да получат безценен урок по патриотизъм.

На брега на Дунав, край тутраканското село Пожарево беше направена възстановка на събитията от 1876 година, когато четата на Таньо войвода слиза на българска земя,  паралелно с тази на Христо Ботев.

Походът е организиран от  Културно-просветно дружество „Родно Лудогорие”, провежда се със съдействието на  МОН и под патронажа на президента Румен Радев и Сдружението на българските  зъболекари.

Походниците ще преминат през областите Силистра, Разград и  Търговище и ще завършат на 2 юни на Керчан баир, Поповско, където загива Таньо войвода. През първия ден са организирани и военни игри,  разказа организаторът д-р Анатоли Кънев. Децата ще бъдат обучени за оказване на първа помощ, ще има различни надпревари. В  Исперих и Попово ще има прегледи на маршовата и патриотична песен.