Показват най-старото обработено злато в света

Автор:
7 февр. , 2018   Video

Уникална експозиция на най-старото обработено злато в света представят във Велико Търново. През последните 5 години то не е експонирано и представлява уникални пластини, спирали и орнаменти от благородния метал. За първи път Регионалният исторически музей показва находки от двете древни съкровища – Хотнишкото и Къпиновското.

Хотнишкото златно съкровище  е открито през далечната 1957 г. в селищната могила. Година преди това част от могилата се ползвала за нива. Хората, които я обработвали, забелязали, че излизат много глинени съдове и ги предали на Окръжния музей. Така започнали разкопките. По-късно е намерено най-старото обработено злато в света.

Не по-малко интересна е историята на Къпиновското съкровище. То е открито през 1987 г. съвсем случайно, след като булдозер започнал да заравнява земята, за да я направи годна за зеленчукова градина. Машината започнала да изрива пръст и тогава блеснала уникална чаша за вино с една от сцените, запечатали подвизите на Херакъл.

Ръководството на Регионалния исторически музей ще поднови преписка, с която ще поиска връщането на 24 предмета, които към момента се съхраняват в Националния исторически музей. Те са били открити в област Велико Търново, но дълги години са експонирани единствено в софийските галерии.


Изпращайте снимки и информация ТУК или на вайбър, тел. 0885009402 по всяко време на денонощието!


Comments are closed.