Португалци преведоха и дариха произведения на Йовков и Дора Габе

Автор:
10 окт. , 2017   Video

Ученици и учители от Португалия преведоха откъси от произведенията “По жицата” на Йордан Йовков и „Почакай слънце” на Дора Габе и ги дариха на дом-паметника в Добрич. Те гостуват в училище „Димитър Талев“ заедно с представители от още 4 държави.

По време на пребиваването си гостите посетиха дом-паметник “Йордан Йовков”, където споделиха добри практики, свързани с четенето. Провокирани от факта, че певецът на Добруджа е преведен на 46 езика в 44 държави, те изненадаха домакините с първи превод на откъс от произведението “По жицата” от испански на португалски език.

Авторите на превода на Йовковото произведение Фернанда Висенте и Беатриш Гомеш са от Португалия. Те вече имат в речника си първа дума на български език.

Инициативата е част от работата по проект „Учение, радост, развитие чрез четене“, в който се включиха 15 ученици и 13 учители от Португалия, Италия, Полша, Румъния и Турция. Темата на международната петдневна среща бе запознаване с третата официална азбука в Европейския съюз – кирилицата.

Гостите посетиха различни места в Добрич и региона, свързани с богатото ни културно-историческо наследство.

 


Изпращайте снимки и информация ТУК или на вайбър, тел. 0885009402 по всяко време на денонощието!


Comments are closed.