Посланик Исаков: България трябва да се бори

0
1255

Това каза в Русе в отговор на журналистически въпрос във връзка с проекта „Южен поток“ посланикът на Русия у нас Юрий Исаков. „Ако трябва и зъби да се показват, ако трябва да се отстояват националните интереси- всичко се получава. Ако обаче само говорим, че сме малки и нищо не можем – ще си останем малки и нищо неможещи”, каза още дипломатът. По думите му, принадлежността към дадена група или съюз, като НАТО, Европейския съюз, или каквото и да е друго обединение, не изключва всяка страна-участничка, съблюдавайки груповата дисциплина, едновременно с това да може да се бори за своите национални интереси.

“Постоянно чувам – ние сме малка страна, какво можем да направим сами. Тази позиция не е особено продуктивна. В същия Европейски съюз има страни, които са абсолютно съпоставими с България и по размер, и по икономическа мощ, и по политическо значение. Те обаче намират в себе си сили за отстояване на своите национални интереси. Тук обаче не достига едно нещо и то е политическата воля”, каза още посланик Исаков.

“Никой не дава просто така ,“от небето” подаръци, като “Южен поток”. Някой предлагал ли е нещо подобно на България, риторично обобщи посланикът и допълни, че според него, ако се сметне за целесъобразно, Русия, довеждайки газ до турско-гръцката граница, ще има готовност да създадем „газов хъб“, т.е. площадка с необходимата инфраструктура за снабдяване с газ страните от Югоизточна Европа, в това число и България.