Повече от половината българи подкрепят протеста на превозвачите в Брюксел

0
58
Повече от половината българи подкрепят протеста

Повече от половината българи подкрепят протеста на превозвачите, който ще се проведе на 10 януари в Брюксел.

Това показват данните от експресно национално представително проучване на “Екзакта Рисърч груп”, проведено сред 1000 пълнолетни българи в края на декември 2018 г.

В отговор на въпроса “Подкрепяте ли или не протестите на превозвачите срещу новите европейски изисквания за международен транспорт (пакета “Макрон”)?”, 64.6  на сто от анкетираните отговарят с “да”, а 7.9 процента – с “не”. 27.5 на сто нямат мнение по въпроса.

Подкрепата е сравнително равномерно разпределена сред всички социално-демографски групи, като по-високи от средните стойности на подкрепа се регистрират сред мъжете, сред хората на възраст между 30 и 39 години и сред жителите на градовете извън столицата, коментират социолозите.

Протестът на превозвачите получава почти еднаква подкрепа сред избирателите на основните политически сили – ГЕРБ и БСП, както и сред негласуващите. По-високо от средното е одобрението към протеста на превозвачите сред симпатизантите на Обединените патриоти (сред 69 на сто от тях). Без мнение по темата са по-често младите (на възраст между 18 и 29 години) и жителите на селата.