Пожарът, обхванал катедралата Нотр Дам, е овладян

0
179
Пожарът, обхванал катедралата Нотр Дам

Пожарът, обхванал катедралата Нотр Дам в Париж, е овладян и до голяма степен изгасен, предадоха световните агенции.

Пожарът унищожи почти целия покрив на катедралата и доведе до рухването на нейния шпиц. Пожарникарите успяха да предпазят от рухване двете основни кули и външните стени и се бориха да спасят религиозни реликви и безценни произведения на изкуството. 1000 кв. м от покрива на храма. както и готическият връх са унищожени от огъня. Структурата на сградата и двете кули са запазени, но въпреки това първите снимки са съкрушителни.

Специалисти се безпокоят за органа в катедралата, за витражите, както и за ценни картини от 17-ти и 18-ти век, които са били в сградата.

Засега има информация за един пострадал при пожара – става дума за огнеборец, който е получил сериозни наранявания. Парижката прокуратура каза, че за момента пожарът се разглежда като нещастен случай и се изключва вероятността за палеж.

“Адът погълна “Нотр Дам”, “Нотр Дам” в сълзи”, “Изпепеленото сърце” – това са част от заглавията на френската и световната преса тази сутрин, след като цяла нощ противопожарната охрана се бори да овладее огнената стихия, изпепеляваща емблематичната катедрала в Париж.

През нощта започна спонтанно събиране на средства за възстановяването на щетите, а френският милионер Пино обеща да отпусне 100 милиона евро. Вече е разкрита банкова сметка за набиране на средства за възстановяването на готическата катедрала.