Избирателите пишат

Правителството оттегля Истанбулската конвенция, няма да има референдум

Автор:
7 мар. , 2018  

Правителството оттегля предложението за ратификация на Истанбулската конвенция. Това стана по време на днешното редовно заседание на кабинета. Ратификацията на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жените и домашното насилие се отменя до произнасяне на Конституционния съд, уточни премиерът Борисов.

“Така както звучи и така правителството я прие, само че след това имаше много тежки реакции и на коалиционния партньор – и на православието, и на мюфтийството. Насадиха се огромни страхове в българския народ. Ние сме правителство, избирано от народа – не веднъж, и ние сме длъжни да се съобразим с това, което народът иска”, каза Бойко Борисов. По думите му сега Конституционният съд ще се произнесе и след като е оттеглена конвенцията, ще може да се водят дебати. По този начин ще може в спокойна политическа, обществена атмосфера да се претеглят всички доводи по тази тема.

По същото време парламентът отхвърли предложението на БСП за провеждане на национален референдум с въпрос: “Против ли сте Народното събрание на Република България да ратифицира така наречената Истанбулска конвенция от 11.05.2011 г.?”. “За” провеждането на допитване бяха 67 народни представители, 121 гласуваха “против”, а 23-ма се въздържаха.Comments are closed.