първа копка

Правят първа копка на новата кейова стена

Автор:
10 ное. , 2017  

През следващата седмица ще бъде направена първата копка за изграждането на новата кейова стена в Русе.

Това съобщи кметът Пламен Стоилов. Дейностите ще се извършат по мащабен трансграничен европроект за преобразяване на крайбрежията в Русе и Гюргево. В Русе ще се рехабилитира участък с дължина 480 метра, а в Гюргево ще се изгради кей и обнови зоната около канала „Свети Георги”.

„Конският плаж“ на кея под х. „Рига“На територията на град Русе се предвижда изпълнение на строително-монтажни работи за

рехабилитация на кейовите стени на пътнически терминал Русе – център и подобряване на навигационните условия на 3 корабни места. Целта на проекта е кейовата стена да се

приспособи за използване от големи пътнически кораби при ниски и високи водни стоежи. За крайбрежната зона на пристанище „Пристис” – Русе има разработен и одобрен подробен устройствен план, който включва и компоненти на пристанищната инфраструктура. С рехабилитацията на кейовата стена на трите корабни места ще се даде възможност за благоустрояване на района като паркова зона с предвидените обслужващи обекти.

„За разлика от други обекти кейовите стени могат да се строят и през зимата. Условията са благоприятни за това заради ниското ниво на реката. Щастлив съм, че успяхме да се преборим. Особено важно е този проект и другите два – за разширението на бул. „Придунавски” и за обновяването на крайбрежната алея, да вървят по едно и също време”, допълни Стоилов.

Над 30 инфраструктурни проекта ще се изпълняват едновременно през идната година в Русе. Това беше годината на голямата подготовка за предстоящите ключови проекти, които ще променят облика на града. В историята на града ни не се е случвала по-голяма положителна промяна, каза още градоначалникът.

 


Изпращайте снимки и информация ТУК или на вайбър, тел. 0885009402 по всяко време на денонощието!


Comments are closed.