Предадоха задържаните на Дунав мост коне на румънските власти

0
186
Петте

Петте коня, които вчера сутринта бяха задържани на ГКПП “Дунав мост” в камион, пътуващ към България, са предадени на румънските власти.

Това съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Русе д-р Георги Дяков. По думите му, в такива случаи има споразумение с Окръжната ветеринарно-санитарна дирекция и защита на храните в Гюргево, което е задействано.

“Румънските колеги ще предприемат определените по техния закон действия”, каза Дяков.

Според българското законодателство конете щяха да бъдат умъртвени по хуманен начин, тъй като за тях не са представени документи за собственост, за произход и за здравно състояние. Крайната мярка се прилага, за да се защити здравето на хора и животни.

Както ТВН вече съобщи, камионът със софийска регистрация, шофиран от 64-годишен румънец, бе спрян за проверка около 6.30 ч. вчера сутринта. Пред граничните полицаи мъжът заявил, че не превозва товар. При огледа обаче се оказало, че транспортира пет коня. За тях шофьорът не представил документи за произход, нямал и лиценз да превозва животни. Обяснил, че щял да ги продава в България. Конете не са породисти, като най-вероятно мъжът ги е внасял у нас, за да бъдат използвани за месо.

На шофьора на камиона и на собственика на превозното средство са съставени актове.