Преди 139 години в Русе се „ражда“ българският военноморски флот

0
152
Преди 140 години в Русе се „ражда“ Българският военноморски флот

На днешния ден преди 139 години в Русе се „ражда“ Българският военноморски флот. На 5 август 1879 година в 12 часа на четирите военни руски кораба „Опит“, „Взрив“, „Пордим“ и „Горний Студен“ се издигат български знамена и е изсвирен маршът „Шуми Марица“, с което се отбелязва раждането на българския Военноморски флот. До тогава четирите плавателни съда са представлявали Морската част на Дунавската флотилия, чието седалище е било в Русе. По традиция втория неделен ден на м. август се отбелязва като Празник на Военноморските сили.

Преди 138 години в РусеВ началото родните ВМС са се състояли от три парахода, седем парни катера, една шхуна, един шлеп, пет гребни лодки и други съдове, подарени от Русия по инициатива на княз Дондуков-Корсаков. Официално на българска служба се водят 7 руски офицери – доброволци, начело с капитан-лейтенант Александър Е. Конкеевич, който е първия командир на Дунавската флотилия. Първият български офицер на служба във флота е поручик Александър Г. Фудулски, назначен през 1883 г. за командир на Портовата рота.

От Русе водят началото си и военноморското образование, военния флотски оркестър, хидрографските изследвания, кораборемонтната дейност и музейното морско дело на България.

Празненствата по случай годишнината ще започнат утре, 6 август. В 18,30 часа пред Доходното здание ще има концерт на Представителния духов оркестър на ВМС, а в 20,30 часа на пл. „Свобода” ще започне военен ритуал за отбелязване на 139-та годишнина от създаването на ВМС, след което ще бъде присъстващите ще имат възможност да се насладят на спектакъла „Вълни” на Представителния духов оркестър. Тържествата ще завършат с празнична заря.