Предлагат удължаване на периода за групов лов на диви свине

0
98
групов лов на диви свине

Да бъде удължен периодът за извършване на групов лов на диви свине. Това предлага областният управител на Русе Галин Григоров. Според него, ако ловът бъде прекратен през втората неделя на месец януари, така както трябва да е според Закона за лова и опазване на дивеча, т.е. на 13-и този месец, това би било предпоставка за бързото разпространение на заболяването африканска чума по дивите свине в страната при евентуалното навлизане на болестта на територията на България.

Подобен тип мярка ще сведе до минимум опасността от разпространението на заболяването, а при евентуално такова ще ограничи обхвата му максимално, поради това, че при отстрелване на дива свиня се взема кръвна проба от убитото животно както за трихинелоза, така и за африканска чума. Освен това по този начин популацията на диви прасета на територията на страната ще се ограничи максимално, смята областният управител.

Становището е базирано на данни от румънската власти, които в началото на 2019 година са обявили наличието на няколко огнища от заболяването в непосредствена близост до границата с България, както и случая в района на Силистра.

Областният управител апелира и към всички стопани, които все още имат прасета, отглеждани при домашни условия, те да бъдат незабавно унищожени като превантивна мярка.