Предучилищното образование – най-важно за социално-икономическото ни развитие

0
107
Предучилищното образование

Предучилищното образование е най-важно за социално-икономическото ни развитие. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев пред повече от 250 учители и директори на детски градини от страната, участници в националната конференция за предучилищно образование “Водим бъдещето за ръка”, която се провежда в Русе. По думите му детската градина е най-важна и за тези деца, чийто майчин език не е българският и които по-трудно се интегрират в системата на образованието.

„Биологията на образованието е такава, че в периода между три и седем години се формират и нервни връзки, и интелигентност, която след това не може да бъде компенсирана. Затова ранното им обхващане в детска градина е предпоставка те да учат повече време, да придобият професионални умения”, подчерта министърът.

Той посочи, че почти всички изследвания показват, че най-високата норма на обществена възвръщаемост е в системата на предучилищното образование. „

Това е най-сигурната база ние да инвестираме в предучилищно образование”, каза Вълчев. Според него се разчита много на възпитателната функция на детските градини и на училищата, защото има дефицити, които могат да бъде преодолени само с усиления труд на учителите, подкрепени от държавата.

По-късно в зала „Европа“ се проведе граждански диалог „Европа в нашия дом“ с участието на 200 учители от Русенска област. В него участие взе и председателят на комисията по образованието и науката в 44-тото Народно събрание Милена Дамянова. Бяха обхванати различни теми, свързани с образованието – за ролята на училището и преподавателите в изграждането на личността; за значимостта на добрата подготовка в професионалното образование и кариерното развитие; за възможностите, които дават европейските структурни фондове; засегната беше и ролята на дигитализацията в съвременното общество.