Президентът върна високите съдебни такси в парламента

0
28
Президентът

Президентът Румен Радев наложи вето на промените в Административнопроцесуалния кодекс, като оспори 16 негови разпоредби, съобщиха от прессекретариата на президента.

Законът предвижда почти двойно увеличаване на съдебните такси. Така например за касационно обжалване таксата за граждани и еднолични търговци става 90 лева, а за юридически лица – 450 лева. По този начин законът се отдалечава от основни конституционни начала и деформира традиционни принципи и постижения на административното право, посочва в мотивите си президентът. Той смята, че с гласуваните от депутатите промени ще се намали възможността за обжалване и юридическа защита на гражданите и фирмите.

“Тези разпоредби ще се отразят неблагоприятно на ролята на административното правосъдие да бъде защитник на обикновения човек срещу незаконосъобразните действия и произвола на администрацията“, посочват от президентството.

Държавният глава изразява още несъгласие с разпоредбите относно правилата за подсъдността, закритите съдебни заседания, драстично увеличените такси в касационното производство и премахването на касационната инстанция в редица специални закони.

Според президента тези разпоредби ще намалят способността на административното правосъдие да бъде сред основните фактори, които гарантират баланса и контрола между властите в държавното управление и върховенството на закона. Така е застрашен правовият и демократичен характер на съвременната държава, смята държавният глава.