стрелките на часовника

Продължаваме да местим часовника, смяната на часовото време остава

Автор:
8 февр. , 2018  

Поне засега два пъти в година ще продължаваме да местим часовника, стана ясно след днешното обсъждане в Европейския парламент.

То бе резултат от поредица инициативи и петиции на граждани, загрижени за последиците за здравето от местенето на часовниковата стрелка два пъти в годината.

Депутатите приеха резолюция, в която призовават за задълбочена оценка на настоящата смяна между зимно и лятно часово време. Документът бе гласуван с 384 гласа “за”, 153 “против” и 12 въздържали се.

Евродепутатите бяха категорични, че множество проучвания относно смяната на часовото време не са успели да стигнат до заключителен резултат, че съществуват опасения за човешкото здраве. Затова Европарламентът призовава Европейската комисия да извърши задълбочена оценка и, ако е необходимо, да представи предложение за промяна.

Смяната, която правим през пролетта и есента в страните от ЕС се управлява от директива на ЕП и Съвета. Според нея във всяка държава-членка периодът на лятното часово време започва в 1.00 часа по Гринуич в последната неделя от март и завършва в 1.00 часа по Гринуич в последната неделя от октомври. Нормативният акт предвижда още да се поддържа единен часови режим, дори и ако смяната на времето се премахне.

Директива влезе в сила у нас през 2011 г. и предвижда въвеждане и отмяна на лятното часово време съгласувано в ЕС за целите на вътрешния пазар.

Превключването на часовника напред-назад води до умора, недоспиване и намалена трудоспособност за много европейци, заяви евродепутатът Момчил Неков (социалисти и демократи), цитиран в съобщение на ЕП. Според него, мярката, въведена у нас през 1979 година, губи своята актуалност и основното си предимство – икономическата полза. Според някои оценки, българинът пести годишно едва между 60 стотинки и левче от тази промяна, посочи Неков.

“Време е Европейската комисия в най-кратки срокове да промени директивата за лятното часово време”, призова българският евродепутат.


Изпращайте снимки и информация ТУК или на вайбър, тел. 0885009402 по всяко време на денонощието!


Comments are closed.