Протест срещу “Стратегия за детето 2019-2030“ в Русе

0
415
Пореден протест

10

Протестът ще бъде в събота, 11 май, с шествие от Парка на младежта до централния градски площад. Освен в Русе, до момента са декларирали че ще протестират майки от 20 града в страната.

Организаторите на протеста са на мнение, че тази стратегия би могла да доведе до “демографска и нравствена национална катастрофа, несъизмерима по своя мащаб, тъй като всички родители ще бъдат репресирани с “презумпция за виновност” по отношение на методите, с които възпитават и отглеждат децата си.

„Това е предпоставка за бъдещи чиновнически своеволия и незаконни държавни отнемания на деца по несъстоятелни доводи и причини”, смятат несъгласните с документа. Според тях,  въвеждането на „Стратегията за детето” има рушащо действие върху традициите на българското семейство, а много от текстовете са спорни и неприемливи.

„Това е предпоставка за бъдещи чиновнически своеволия и незаконни държавни отнемания на деца по несъстоятелни доводи и причини”, смятат организаторите.

Много български организации излязоха със становища против стратегията. Направиха се десетки анализи на пагубния ефект от нея. Хиляди родители се противопоставиха, а премиерът Борисов заяви, че работата по проекта спира. Независимо от това са приети промени в Закона за закрила на детето, копирани от нея. Въпреки спирането на работата по стратегията, телефон 116 111 функционира и продължава да бъде рекламиран.

“Чрез този телефон се манипулират най-безскрупулно децата ни. Убеждават ги да се доверяват не на своите родители, роднини, близки или дори на българските власти, а на непознатите, стоящи зад фондация с чуждестранно финансиране.

“Въпросната фондация “Анимус” събира информация за децата ни, съветва ги как да търсят правата си, а държавата не контролира нищо от това. Сигурността на децата ни е в ръцете на извратените мозъци на хора, провеждащи джендър политики в България”, категорични са организаторите на протеста.