Протест за чист въздух в Разград, протестиращите изписаха с телата си “СТИГА”

0
166
Протест за чист въздух

Стотици жители на Разград се събраха тази вечер на площад “Възраждане” с искане за прекратяване обгазяването на града с остри задушливи миризми.

Недоволните издигнаха плакати с надписи “Стоп на геноцида в Разград – искаме чист въздух”, “Спрете да ни тровите”, “Стига! Няма да се примирим!”, “Чист въздух за децата на Разград”. Преди да се отправят в шествие и да блокират за кратко кръговото кръстовище в центъра на града, с телата си протестиращите изписаха на площада “СТИГА”.

С този протест искаме да кажем на всички стига на този геноцид, който вече четвърта поредна година трови гражданите на Разград. На мен, на моето семейство и приятели ни писна да дишаме отровите над града, каза Калоян Монев от инициативния комитет. Той обясни, че още от миналата година са изпратени сигнали до всички държавни институции, имащи отношение към проблема. Единственият държавен орган, взел отношение е РИОСВ-Русе, която констатирала нередности в качеството на водата, а не на въздуха. Отделно от това Европейската комисия по околната среда ни уведоми, че това е местен проблем, който трябва да си го решим сами, коментира Монев. Той добави, че е организирана и подписка с петиция за преустановяване на продължаващото обгазяване на Разград. Под нея са се подписали над 6500 души и тя ще бъде изпратена до компетентните органи и до Еврокомисията.

Свещеник Георги Михнев пък призова от Разград да стартира инициатива на всеки потенциален замърсител на въздух, вода и почва да бъде поставен стационарен уред за измерване в реално време на въздействието върху околната среда.

Организаторите на митинг-протеста обявиха, че ако не бъдат чути отново от компетентните институции ще преминат в гражданско неподчинение като блокират международния път Русе – Разград – Варна.