Проучване доказа, че котките разпознават собственото си име

0
148
Проучване доказа, че котките разпознават собственото си име
Източник: safecat.org.au

Проучване на японски учени от Университета в Токио доказа, че котките разпознават различните собствени имена. Особено, ако делят дома и с други животни, тогава това тяхно умение е дори още по-развито.

Ръководителят на екипа проф. Атсуко Саито разясни, че котките не са по-малко интелигентни от кучетата, а просто не показват добре емоциите си и най-важното – разбират какво им се говори. Те умеят да разпознават собственото си име в изречения (дори, когато само ги споменавате) и притежават способността да правят асоциации на елементарна логическа основа.

В проучването на японските учени са участвали общо 78 котки. На всяка една от тях е бил прочетен списък с общо пет имена, четири от които са били много близки до тяхното собствено. Котките, участвали в проучването, са били домашни и такива от т.нар. котешки кафенета в Япония. Използвани са дори аудиозаписи на стопаните им. Въпреки че ежедневно чуват различни имена те наострят ушите си, чувайки всяко едно от познатите им имена, но реагират най-активно само щом чуят своето.

Екипът на проф. Саито е изследвал и видовете реакции на котките, когато бъдат повикани от своя стопанин. Оказва се, че по-малко от 10% от тях мяукат или махат с опашка в такива ситуации. По-голямата част от тях правят почти незабележимо движение с главата или с ушите.

Ако котката Ви не идва, когато я повикате, може би има за правене нещо по-интересно. А реакцията им на нашето обръщение към тях е нормална – очакват някаква награда или храна.