Работници се оплакват от сексуален и психически тормоз

0
924
Велико Търново е в топ 5 по строителство в страната

35 работници са се оплакали от лошо отношение на работодателите си, в това число и от сексуален и психически тормоз, по време на откритите приемни на КНСБ през изминалата година. Това съобщи областният координатор на синдиката във Велико Търново Иванина Янкова. Повечето от тях са потърсили съдействие, за да сменят безпроблемно работата си, тъй като са станали обект на психически и сексуален тормоз на работното място.

Най-често оплакванията са от сферата на туризма и по-конкретно от ресторантьорския бранш, поясниха от КНСБ. Нито един от потърсилите помощ не е завел дело, тъй като тяхната цел е без много шум да се сдобият с нова работа, обясни Иванина Янкова.

От КНСБ съветват пострадалите да потърсят съдействие в Инспекцията по труда и Комисията за защита от дискриминация.

„При нас идват, за да могат да търсят начин, по който да си прекратят договорите и в процеса на разговор ни споменават каква е причината за тяхното решение. За съжаление се страхуват да споменат самата фирма, мястото си на работа, аз се опитвам да се боря с този страх, защото според мен е неоснователен“, каза тя.

В същото време стресът на работното място се увеличава. През миналата година от КНСБ проведоха кампания в различни предприятия, която имаше за цел да успокои служителите и да подобри работния процес.