Разработен с русенско участие робот решава казус на Пентагона

Автор:
11 май , 2018   Video

Разработен с русенско участие робот за инспекция на корабни корпуси решава казус, поставен от Пентагона преди десетилетие, съобщиха от Русенския университет.

Става дума за системата за инспекция на корабен корпус (АРМУС), съвместна разработка на учени от университета и Института по металознание, съоръжения и технологии с Център по хидро- и аеродинамика „Акад. Ангел Балевски“ към Българската академия на науките.

„АРМУС може да се движи от външната страна (по борда) – над и под водолинията, както и от вътрешната страна на плавателните съдове – карго трюмове и резервоари“, поясни неговият проектант – проф. Даниел Братанов от Русенския университет. По думите му, заданието за създаването на робот, който да обследва движещ се плавателен съд, стои близо 10 години като нерешима задача в един от институтите към Пентагона.

Българският екип е работил в продължение на три години и е създал система, която може да бъде поставена на корпуса на движещ се към пристанището кораб и докато плавателният съд акостира, обследването да бъде извършено.

Инспекцията включва обхождане, обследване, заснемане и инспектиране на корпуса в променливи климатични условия, прецизно диагностициране на състоянието му, проверка за наличие на контрабанда и лимпет мини, обследване на обрастването с морски организми. Екипът е предвидил освен визуална инспекция на корпусите, АРМУС да проверява и качеството – наличие на нарушения по заварките, по повърхностното покритие и др.

Вече е подадена заявка за патент на робота, а първата експертиза е показала, че няма друга подобна система, каза още проф. Братанов. Към АРМУС вече проявяват интерес компании от Панама и Малайзия.


Изпращайте снимки и информация ТУК или на вайбър, тел. 0885009402 по всяко време на денонощието!


Comments are closed.