Разработиха план за елиминиране на комарите в световен мащаб

0
222
Борисов разпореди спешни мерки

Google има план за елиминиране на комарите в световен мащаб. Съоснователите на Google Лари Пейдж и Сергей Брин, и техният холдинг Alphabet смятат да изкоренят болестите, пренасяни от комари, предава Bloomberg. За целта корпорацията провежда тестове в Калифорния, разпръсквайки специални комари, заразени с бактерията Wolbachia. Те се чифтосват с женските комари, но поколението им няма да се роди. Специалистите от Силициевата долина разчитат на алгоритъм, изчисляващ колко точно броя заразени комари трябва да бъдат пуснати на открито на определени местоположения. Транспортират комарите с ван, в който има общо 80 000 мъжки екземпляра. Алгоритъмът отваря отвор, пускащ на свобода необходимата бройка.

Една от тестовите площадки на компанията е калифорнийският град Фресно. За последните 6 месеца Alphabet са пуснали 16 милиона комари, а предварителните резултати показват, че в следствие на това популацията на насекомите е намаляла с 95%.

Тестовете са започнали през 2017 година, когато комарите са намалели с 2/3. Експеримент, проведен през юни 2018 г. в градчето Инисфайл, Австралия, е постигнал понижение с 80%.