Разработват мозъчни чипове за „свръхинтелигентност“

0
48
Разработват мозъчни чипове за „свръхинтелигентност“

Учени вече разработват мозъчни чипове за „свръхинтелигентност“. Имплантът, който е в процес на разработка от професор д-р Моран Серф от Северозападния университет в Чикаго, ще има постоянна връзка с интернет. При конкретна мисъл той ще отваря уеб страница и ще зарежда всичко от нея в мозъка.

За да работи подобен чип, е необходимо създаването на интерфейс за връзка между него и мозъка. В момента най-големите технологични корпорации, като Facebook, и милиардери-иноватори, като Илон Мъск, инвестират в разработката на подобен интерфейс. Професор Серф заявява, че си партнира с някои от най-големите имена в Силициевата долина.

„Всички усилия в момента са насочени към намирането на начин в мозъка да се вкарат неща, без да е необходимо в черепа да се пробива дупка или да се преживява сложна медицинска процедура. Може ли да изядеш нещо, което да стигне до мозъка ти? Може ли да консумираш вещества, които да транспортират желаният чип в мозъка? Това вече не е научен въпрос, а социален такъв“, казва той.

Технологията е почти налична, но възниква въпросът за неравенствата, които може да се породят, както и да се затвърдят съществуващите вече такива. Предвижда се чипът за интелигентност да е достъпен само за богатите и влиятелни личности, а възможностите, които той ще им предостави, ще им позволи само да засилят позицията си на върха на социално-икономическата пирамида.

„Те ще могат да печелят пари само с няколко мисли, докато ние няма да можем това. Така че те ще станат по-богати, по-здрави, ще живеят по-дълго. За тях комуникацията с други хора без чип ще е точно толкова смислена, колкото тази между човек и орангутан“, разкрива притесненията си ученият.

Технологията ще предизвика революция, защото човешкият мозък ще има достъп до цялата информация. Всеки би могъл да е експерт по всяка една тема, а необходимостта от нормалното образование дори би отпаднала. Не е напълно ясно обаче дали информацията би оставала в мозъка при прекъсване на връзката с интернет.