Дигитален проект от ново поколение

РБ „Любен Каравелов“ празнува юбилей, стана на 130 години

Автор:
12 февр. , 2018  

130 години от създаването на Регионална библиотека „Любен Каравелов” се навършват днес.

Официалният рожден ден на културния  институт е на 11-и февруари 1888 година, но официалното му отбелязване ще бъде днес. Годишнината ще бъде отбелязана с документална изложба, посветена на нейното развитие от 1888 до сега.

„Ще покажем документи, снимки и неща, които на нас ни се струват особено интересни, които бихме искали да покажем на гражданите на Русе и нашите читатели, и не само, разбира се и които ще се опитат да начертаят нашия път за тези 130 години“, каза по този повод Теодора Дянкова – главен библиотекар по направление „Обслужване на читателите”.

Освен с интересни събития и инициативи през цялата година, библиотеката ще планира и издаването на летопис. В него ще бъдат събрани всички знакови дати от самото й създаване и развитие на книгохранилището през годините досега.

„За последен път сме правили летопис през 2008 година, преди 10 години. Сега ще добавим следващите 10 години, ще преработим основния и ще създадем един електронен и един хартиен вариант на този летопис, който ще бъде много добре илюстриран със снимки от историята на библиотеката. Този летопис го подаряваме както на жителите на Русе, така и на изследователите на библиотекознанието в България“, разясни тя.

В изложбата ще бъдат показани и част от ценните колекции, които са нейно притежание. Това включва: Фонд „Михаил Арнаудов”, Фонд „Автографи”, Старопечатен фонд и други. Също така посетителите могат да видят и нейни издания: бюлетини, сборници с доклади от конференции, каталози, албуми, библиографии и много други.

През април ще бъде проведена международна научна конференция на тема “Лъжи и спекулации със събития и факти. Дезинформацията като средство за манипулация”. Ще се състои и 14-ото издание на международния конкурс за екслибрис.

От библиотеката информират, че разнообразни и атрактивни ще бъдат инициативите, насочени към най-малките русенци. През февруари ще се състои “Вечер на Хари Потър”, а в края на март за пета поредна година библиотеката ще организира “Нощ на Андерсен “От приказка в приказка””.


Изпращайте снимки и информация ТУК или на вайбър, тел. 0885009402 по всяко време на денонощието!


Comments are closed.