РИОСВ: Създава се психоза, че въздухът над Русе е отровен

Автор:
8 мар. , 2018   Video

В Русе се създава обществена психоза, че въздухът над Русе е отровен, което не се установява от проверките на апаратурата.

Това заяви директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ инж. Любомир Атанасов при представяне на годишния отчет на ведомството. По думите му, най-много са сигналите за миризми във въздуха, но резултатите от проверките показвали, че по-голямата част от тях са неоснователни. Въпреки това, обществени организации обявяват, че предстоят редовни граждански протестни действия срещу мръсния въздух в града.

През миналата година в инспекцията са получени 847 граждански сигнала за замърсен въздух, но едва 282 са били основателни, аргументира се Атанасов. Единствено превишаване на допустимите стойности във въздуха имало по показателя „фини прахови частици“. През 2017 г. замърсяването от тях е било в общо 72 дни, докато през 2016 г. са били 77, допълни Атанасов. Според него, увеличението на фините прахови частици е основно през зимния период и се дължи на отоплението с твърдо гориво или от използването на нерегламентирани горива.

Трите автоматични станции в Русе, денонощните екипи и подвижните станции от други инспекции не са отчели превишение на нивата на основните замърсители като азотни оксиди, серен диоксид, въглероден оксид, бензен и озон, каза още Атанасов и уточни, че се следят показателите, които са заложени в европейското и българското законодателство.

Най-голямото наказателно постановление, издадено от русенските екоинспектори, е на завод „Монтюпе“ – на стойност 300 000 лева за неизпълнение на условие в комплексно разрешително и допуснато неорганизирано изпускане на емисии, каза още инж. Атанасов. Санкцията е потвърдена от Районния съд, но се очаква да бъде обжалвана. Въпреки това от фирмата са заявили готовност да монтират нови биофилтри на производствените си цехове.

Очаква се апаратура от Япония, която да направи замерванията. От екоинспекцията отчитат, че в Русе няма превишаване на основните замърсители, които се следят. За веществата, за които се смята, че тровят въздуха обаче, няма нито европейска, нито национална норма. В момента се водят разговори с ресорното министерство за залагането на стандарти, каза инж. Атанасов.

 Comments are closed.