Робот извършва пътни проверки в САЩ

0
63
robot cop

В Съединените американски щати представиха робот полицай. Той може да проверява шофьорски книжки, да преглежда колата и да поставя шипове пред колелата.

Роботът е разработен от независимия инженер Рюбен Брюер по задание на Американския институт SRI. Основното му предназначение е да бъде посредник между полицаитеията и спираните от тях собственици на автомобили.

С помощта на камера и достъп до базата данни, полицейският помощник може да проверява документи, да инспектира коли и дори да задържа нарушителите, които се опитват да избягат, като хвърля остри шипове на пътя. В това време шофьорите виждат на екран лицето на служител, с когото комуникират дистанционно.

Роботът е монтиран на телескопично рамо, излизащо от полицейската кола. Създаването му е следствие от честите примери на груба сила при пътни проверки – било от страна на водачите, било от тази на органите на реда. Според статистиката годишно в САЩ се извършват 17 милиона проверки на пътя, а в близо 200 хиляди случая шофьорите са използвали физическо насилие.

Създателят планира усъвършенстване на робота, за да може той „да се превърне в истински полицай“.