Родната къща на Иларион Драгостинов се руши, парите за реставрация се “изпарили”

0
64
родната къща

В тежко състояние е родната къща на апостола от Априлското въстание Иларион Драгостинов в Арбанаси, алармира Стоян Калпушков, председател на Националния клуб на името на апостола.

По думите му, постройката е почти съборена, а дворът на историческата светиня е обрасъл с треви и храсти. Руши се също реставрираната ограда, която беше изградена през 2006-а година. Заплашен от срутване е и  автентичният зид, а местни патриоти са поставили надпис с упрек към държавата и безхаберието на властта.

Бившият учител и журналист за пръв път вижда къщата на големия революционер през 1976 г. Тогава домът на един от апостолите от Априлското въстание бил напълно запазен. Днес от него са останали само няколко стени и част от каменната ограда. Още през 90-те години Калпушков започва да търси съдействие от държавата за реставриране. Единствено Стефан Данаилов откликва на молбите му през 2006-а година, когато оглавяваше Mинистерството на културата.

„Каза ми ще ти изпратя пари, поне оградата да започнеш, защото е срамота. И 90 000 лв. дойдоха“, каза той.

Днес по нищо не личи, че в оградата са вложени 90 000 лв. Стоян Калпушков дори е водил на място независим експерт, който е оценил направеното за не повече от 20 000 лв. Къде са останалите пари обаче никой не знае. По думите на Калпушков, Стефан Данаилов дори е отпуснал още пари за цялостната реставрация на къщата, но ремонт така и не започнал.

„Човекът, Стефан Данаилов, изпрати 400 000 лв. – никой не знае. Нито кметът на Търново, нито кметът на Арбанаси, никой, нищичко не знае. Вече съм безсилен, нямам тази сила“, допълни той.

Местни патриоти и бивш общински съветник поставиха на мястото на рухналата къща послание. В него е написано, че държавата трябва да се срамува заради състоянието на историческата светиня.