Ротарианци дариха апаратура за превенция от инсулт на УМБАЛ „Канев“

0
43
апаратура за превенция от инсулт

Дарение – апаратура за превенция от инсулт получи от Ротари клуб Университетската болница „Канев“ в Русе.

С апаратурата – ехограф с доплер и електрокардиограф, ще бъдат извършвани прегледи на високорискови групи хора от Русе за превенция на исхемичен мозъчен инсулт по проект „No Stroke Bulgaria“. Основната цел е да се намалят случаите на посоченото заболяване чрез скрининг за исхемичен мозъчен инсулт на високорискови групи от населението. Техниката, на стойност близо 100 000 долара, е закупени със средства на Фондация „Ротари“ по проект, в който си партнират клубове от Италия, Бразилия, България и Турция.

Подобен уред за ранна диагностика в УМБАЛ „Канев“ има, но той не е на толкова високо ниво, коментира зам.-директорът на УМБАЛ „Канев“ д-р Йосиф Новаков.

Апаратурата ще бъде разположена на т.нар. „вход“ и всеки пациент, който се нуждае ще може да премине преглед, а след това и да получи необходимото лечение. С техниката ще работят специалисти, които са преминали специални курсове за обучение.

По данни на лекарите, у нас годишно умират над 20 000 души, покосени от исхемичен мозъчен инсулт. Така страната ни се нарежда на първо място в Европейския съюз  по смъртност от заболяването. Основната цел на проекта е да се намалят случаите на исхемичен мозъчен инсулт, чрез скрининг на високорисковите групи от българското население.