остров

Румънски граничари пъдят наши рибари от остров в Дунав

Автор:
15 апр. , 2018  

Необитаем остров в Дунав е ябълката на раздора между рибарите от силистренското село Ветрен и румънските гранични власти. Вече има случаи на конфискувани лодки, мрежи и улов. Пострадалите настояват държавата да изясни къде точно минава границата, нещо което се чака повече от век.

През последните години румънските граничари редовно глобяват рибарите от силистренското село Ветрен и им прибират улова с мотива, че са навлезли в техни териториални води.

„Има гранични румънски власти, които са разположени на самия остров и когато българските рибари ловят край него – биват задържани и им отнемат лодките, мрежите и всичко останало.

По поречието на река Дунав, границата се определя от талвега или така наречената най-дълбока точка. В случая, покрай остров Ветрен, талвега и фарватера минават от северната страна, което ще рече, че островът е български“, каза в тяхна защита народният представител Александър Сабанов.

А границата е определена от конвенция, подписана през 1908 година. От тогава досега обаче не е заседавала обща комисия, която да определи принадлежността на островите, възникнали във времето, става ясно от отговор на министъра на транспорта на отправено запитване от силистренския депутат.

Преди месец, Валентин Йорданов се разминава на косъм от санкция от румънските власти, но му записват личните данни и го предупреждават, че следващия път ще му конфискуват всичко. Други се оплакват, че наистина го правят, нищо не им връщат и ги съдят в Кичу.

Повечето хора във Ветрен са потомствени рибари. Спомнят си как при ниски води на реката, по суша са стигали до острова, дори заедно със стадата си, носили са дървен материал от там за домовете… Докато обаче бъде направено официално прекрояване на речната ни граница, рибарите от Ветрен ще продължават да изкарват прехраната си със страх.


Изпращайте снимки и информация ТУК или на вайбър, тел. 0885009402 по всяко време на денонощието!


Comments are closed.