Русе отбелязва 100-годишнината на един от великите българи

0
21

По думите на Йордан Йорданов от фондация „Увалиеви“, датата 10 ноември е избрана неслучайно.
Петър Увалиев беше човек на промяната, на свободния дух и какво по-добро от откриването на изложбата за живота му на датата на промяната – 10 ноември, в града на свободния дух Русе“, каза Йорданов. Експозицията е подготвена от фотографа Иво Хаджимишев.
uvalievi16Днес в Русенския музей ще бъде русенската премиера на книгата с радиобеседи “Пет минути с Петър Увалиев, част I”. Двутомникът включва радиоесета, писани и четени в периода 1988-1998 г., като по-голямата част от тях са именно прочутите “петминутки”.
В няколко дни ще се състоят и прожекции, с които ще бъде представено част от филмовото творчество на Петър Увалиев.
uvalievi-kino14Ще бъдат представени пет филма, продуцирани или по сценарий на Увалиев. Сред тях са „Милионерката“ със София Лорен и Виторио де Сика, „Клевета“ с Оливия де Хавиланд и Дърк Богард, „Съдебна грешка“ с Питър Селърс и Ричард Атънбъро. Към тях се прибавят „Един български глас в Европа“ на Станислава Калчева и „Ефрейторът от симфоничния оркестър“ на Тома Томов. Фондацията планира от следващата година да учреди и годишни награди за изявени български творци, които живеят и работят в Европа.